K modernějších technologiím dopomůže NZÚ

Od ledna příštího roku vstoupí v platnost přísnější normy pro spotřebu energií v nových domech. Budou se vyžadovat kvalitnější stavební materiály, úsporné technologie a využití obnovitelných zdrojů energie. S jejich financováním pomohou dotace z programu Nová zelená úsporám.
Již na podzim loňského roku došlo k zatraktivnění programu Nová zelená úsporám zavedením dotace i na zateplení svépomocí nebo na výstavbu domů nejenom v pasivním, ale i v nízkoenergetickým standardu. Tato opatření zpřístupnila program NZÚ většímu množství zájemců.
Za poslední rok zaznamenal program nárůst objemu požadovaných prostředků oproti stejnému období předchozích let o 39 procent. V oblasti obnovitelných zdrojů vzrostl nejvíce zájem o fotovoltaiku, a to o téměř 60 procent. V oblasti dotací na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie byl zájem také více než dvojnásobný. Za pět let od spuštění programu na moderní a ekologické bydlení vyplatil Státní fond životního prostředí téměř 30 tisícům žadatelů přes 5,7 miliardy korun.
Od října 2018, kdy došlo k inovaci programu, počet žádostí stále roste. Rekordní byl letošní červenec, kdy na fond dorazilo přes 1100 žádostí.

Poptávku po dotacích na úsporné bydlení bezesporu zvýšila i změna legislativy. Po implementaci evropské směrnice došlo ke zpřísnění požadavků na energetickou náročnost nových budov a od 1. ledna 2020 budou muset všechny novostavby splňovat parametry domu s téměř nulovou spotřebou energie. Výhodou pro majitele je úspora provozních výdajů, kvalitnější bydlení a nižší zátěž životního prostředí, v počátku si ale připlatí. Zvýšené pořizovací náklady pomůže stavebníkům pokrýt právě dotace z programu Nová zelená úsporám, výše příspěvku totiž není vůbec zanedbatelná.

Program Nová zelená úsporám však neřeší jen novostavby a obnovitelné zdroje energie. Významně podporuje i energeticky úsporné rekonstrukce starších domů. O příspěvek na částečné či komplexní zateplení má zájem dokonce polovina všech žadatelů. Dotace se u zateplení pohybuje v průměru kolem čtvrt milionu korun, dosáhnout může až 550 tisíc korun.